Καλημέρα σας αγαπητές/-οί συνάδελφοι,
εκ μέρους της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής, σας προωθώ ανακοίνωση για το σεμινάριο προόδου του Υποψήφιου Διδάκτορα του Τμήματος Χημείας, κ. Παναγιώτη Τσαούση.
Με εκτίμηση,
Γεώργιος Μπόκιας
Καλημέρα σας αγαπητές/-οί συνάδελφοι,
εκ μέρους της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής, σας προωθώ ανακοίνωση για το σεμινάριο προόδου του Υποψήφιου Διδάκτορα του Τμήματος Χημείας, κ. Παναγιώτη Τσαούση.
Με εκτίμηση,
Γεώργιος Μπόκιας
Αγαπητά μέλη του Τμήματος Χημείας,
συνημμένα θα βρείτε την ανακοίνωση και την περίληψη του 1ο Σεμιναρίου Προόδου - Βιβλιογραφική Επισκόπηση – Ερευνητική Μεθοδολογία των μεταπτυχιακών φοιτητών Χαρίκλειας-Ειρήνης Μπάρτζη, Κωνσταντίνας Τσούμα και Φίλιππου Πάνου, την Τρίτη 25/2 και ώρα 10:00 στην αίθουσα Πολυμέσων, στο πλαίσιο του ΠΜΣ 'Αναλυτική Χημεία & Νανοτεχνολογία'.
Με εκτίμηση
Η επιβλέπουσα
Δ. Καλογιάννη
Αγαπητοί Συνάδελφοι
Στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού μαθήματος Βιβλιογραφική ανασκόπηση ερευνητικού πεδίου επισυνάπτονται οι ανακοινώσεις των σεμιναρίων των μεταπτυχιακών φοιτητριών κ.κ. Ντέπου και Ζαπάντη που θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα σεμιναρίων του Τμήματος στις 25/2/2025.
Με εκτίμηση
Χ. Κορδούλης
Σας ενημερώνουμε ότι από 17.02.2025 έως 20.03.2025 θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα του ψηφιακού άλματος για την ηλεκτρονική ανανέωση εγγραφής στο Εαρινό Εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2024-2025. Ως εκ τούτου, όσοι μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι Διδάκτορες είναι εγγεγραμμένοι στο ψηφιακό άλμα πρέπει να ανανεώσουν την εγγραφή τους μέσω της ηλεκτρονικής γραμματείας.
Σας επισημαίνουμε ότι η ανανέωση εγγραφής είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ για όλους.
Πληροφορίες στο επισυναπτόμενο.
Πληροφορίες στο επισυναπτόμενο.
Στα πλαίσια του ΠΜΣ στη Χημεία και συγκεκριμένα της ειδίκευσης «Χημεία και Τεχνολογία Υλικών με εφαρμογές στη Βιομηχανία, την Ενέργεια και το Περιβάλλον», την Δευτέρα, 16/12 και ώρα 13.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση της διπλωματικής εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Μαρίας Ζαραδούκα στην αίθουσα σεμιναρίων του Τμήματος Χημείας.
Στο επισυναπτόμενο αρχείο θα βρείτε τον τίτλο και την περίληψη της εργασίας.
Ομιλήτρια: Ερωφίλη-Βάγια Γκόγκου
Επιβλέπουσα: Χρυσή Καραπαναγιώτη
Τόπος Διεξαγωγής: Αίθουσα Σεμιναρίων Τμήματος Χημείας
Ημερομηνία & Ώρα: 11/12/2024, 13.00
Θέμα: «Ανίχνευση και ποσοτικοποίηση φαινολών σε απόβλητα αποφλοίωσης χυμοποιείου»
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Οι πολυφαινόλες, οργανικές ενώσεις που απαντώνται σε αφθονία στα φυτά, έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες ένας αναδυόμενος τομέας ενδιαφέροντος στη διατροφή. Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών δείχνει ότι η κατανάλωση πολυφαινολών μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην υγεία μέσω της προστασίας του οργανισμού από εξωτερικά ερεθίσματα και στην εξάλειψη των αντιδραστικών ειδών οξυγόνου (ROS), τα οποία είναι υποκινητές διαφόρων ασθενειών και μέσω της ρύθμισης του μεταβολισμού και του βάρους.
Οι πολυφαινόλες είναι μόρια ευρέως διαδεδομένα σε όλο το φυτικό βασίλειο (άνθη, λαχανικά, φύλλα και φρούτα), συμπεριλαμβανομένων των φυτικών υλικών που παραμένουν από το χειρισμό και τη βιομηχανική επεξεργασία τροφίμων. Τα απόβλητα τροφίμων αποτελούν εξαιρετική πηγή διαφόρων βιοδραστικών δευτερογενών μεταβολιτών, όπως είναι οι πολυφαινόλες. Δεδομένου ότι τα υποπροϊόντα είναι χαμηλού κόστους, άφθονα, εύκολα προσβάσιμα, ασφαλή και πλούσια σε βιοδραστικές ενώσεις, καθίσταται μια καλή επιλογή για την εξαγωγή, τη συμπύκνωση ή την απομόνωση φαινολικών ενώσεων που θα εφαρμοστούν εκ των υστέρων σε θεραπευτικές προσεγγίσεις ασθενειών.
Τέλος, η διαχείριση των αποβλήτων των τροφίμων είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα εξαιτίας των τεράστιων περιβαντολλογικών συνεπειών τους. Για το λόγο αυτό, είναι επιτατική η ανάγκη ανάπτυξης τεχνολογιών και μεθόδων που θα επικεντρώνονται στη μετατροπή των προϊόντων προστιθέμενης αξίας από τα απόβλητα τροφίμων.
Στην παρούσα εργασία έγινε ποσοτικοποίηση επτά φαινολικών ενώσεων (του π-κουμαρικού οξέος, της κατεχίνης, του χλωρογενικού οξέος, του καφεϊκού οξέος, του φερουλικού οξέος, της πουνικαλαγίνης (Α + Β) και του γαλλικού οξέος) με Υγρή Χρωματογραφία σε εκχυλίσματα φρέσκων φλουδιών ποροκαλιού, μπανάνας και ροδιού. Επιπρόσθετα έγινε προσδιορισμός της αντιοξειδωτικής ικανότητας των εκχυλισμάτων των φλουδιών με τη μέθοδο DPPH και του ολικού φαινολικού φορτίου με τη μέθοδο Folin-Ciocalteau. Όλα τα υπό μελέτη δείγματα ξηράνθηκαν σε λυοφιλοποιητή και εκχυλίστηκαν με 50% αιθανόλη σε αναλογίες 1 g ξηρής φλούδας/ 40 mL διαλύτη, 1 g ξηρής φλούδας /50 mL διαλύτη και 1 g ξηρής φλούδας /60 mL διαλύτη, Σκοπός των εκχυλίσεων ήταν να βρεθεί η βέλτιστη αναλογία της ξηρής φλούδας και του διαλύτη που θα οδηγούσε στην ανίχνευση όσο το δυνατόν περισσότερων πολυφαινολών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που παρουσιάζονται παρακάτω, την μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα παρουσιάζει για το πορτοκάλι το εκχύλισμα Orange 1/60 με τιμή 0,2 mmol TAE/g DP (Dry Peel), για την μπανάνα το εκχύλισμα Banana 1/60 με τιμή 0,09 mmol TAE/g DP και για το ρόδι το εκχύλισμα 1/60 με τιμή 0,6 mmol TAE/g DP.
Η μέθοδος Folin-Ciocalteau έδειξε ότι τις υψηλότερες τιμές πολυφαινολικού φορτίου έχει για το πορτοκάλι το εκχύλισμα Oranage 1/40 με τιμή 41 mg GAE/g DP, για την μπανάνα το εκχύλισμα Banana 1/40 με τιμή 50 mg GAE/g DP και για το ρόδι το εκχύλισμα Pomegranate 1/60 με τιμή 385 mg GAE/g DP.
Συμπερασματικά, η βέλτιστη αναλογία ξηρής φλόυδας ανα διαλύτη κρίθηκε η 1/40 για το πορτοκάλι και για την μπανάνα, ενώ για το ρόδι η αναλογία 1/60. Το μεγαλύτερο ολικό φαινολικό φορτίο παρουσίασε το δείγμα Pomegranate 1/60 όπως και την μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα.
Η λίστα ανακοινώσεων του Τμήματος Χημείας είναι:
Για εγγραφή στη λίστα στείλτε email στη διεύθυνση:
Για διαγραφή από τη λίστα στείλτε email στη διεύθυνση:
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.