Select your language

Παρουσίαση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας Γκόγκου Ερωφίλης

Ομιλήτρια: Ερωφίλη-Βάγια Γκόγκου

Επιβλέπουσα: Χρυσή Καραπαναγιώτη

Τόπος Διεξαγωγής:  Αίθουσα Σεμιναρίων Τμήματος Χημείας

Ημερομηνία & Ώρα:  11/12/2024,  13.00

Θέμα: «Ανίχνευση και ποσοτικοποίηση φαινολών σε απόβλητα αποφλοίωσης χυμοποιείου»

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Οι πολυφαινόλες, οργανικές ενώσεις που απαντώνται σε αφθονία στα φυτά, έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες ένας αναδυόμενος τομέας ενδιαφέροντος στη διατροφή. Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών δείχνει ότι η κατανάλωση πολυφαινολών μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην υγεία μέσω της προστασίας του οργανισμού από εξωτερικά ερεθίσματα και στην εξάλειψη των αντιδραστικών ειδών οξυγόνου (ROS), τα οποία είναι υποκινητές διαφόρων ασθενειών και μέσω της ρύθμισης του μεταβολισμού και του βάρους.

Οι πολυφαινόλες είναι μόρια ευρέως διαδεδομένα σε όλο το φυτικό βασίλειο (άνθη, λαχανικά, φύλλα και φρούτα), συμπεριλαμβανομένων των φυτικών υλικών που παραμένουν από το χειρισμό και τη βιομηχανική επεξεργασία τροφίμων. Τα απόβλητα τροφίμων αποτελούν εξαιρετική πηγή διαφόρων βιοδραστικών δευτερογενών μεταβολιτών, όπως είναι οι πολυφαινόλες. Δεδομένου ότι τα υποπροϊόντα είναι χαμηλού κόστους, άφθονα, εύκολα προσβάσιμα, ασφαλή και πλούσια σε βιοδραστικές ενώσεις, καθίσταται μια καλή επιλογή για την εξαγωγή, τη συμπύκνωση ή την απομόνωση φαινολικών ενώσεων που θα εφαρμοστούν εκ των υστέρων σε θεραπευτικές προσεγγίσεις ασθενειών.

Τέλος, η διαχείριση των αποβλήτων των τροφίμων είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα εξαιτίας των τεράστιων περιβαντολλογικών συνεπειών τους. Για το λόγο αυτό, είναι επιτατική η ανάγκη ανάπτυξης τεχνολογιών και μεθόδων που θα επικεντρώνονται στη μετατροπή των προϊόντων προστιθέμενης αξίας από τα απόβλητα τροφίμων.

Στην παρούσα εργασία έγινε ποσοτικοποίηση επτά φαινολικών ενώσεων (του π-κουμαρικού οξέος, της κατεχίνης, του χλωρογενικού οξέος, του καφεϊκού οξέος, του φερουλικού οξέος, της πουνικαλαγίνης (Α + Β) και του γαλλικού οξέος) με Υγρή Χρωματογραφία σε εκχυλίσματα φρέσκων φλουδιών ποροκαλιού, μπανάνας και ροδιού. Επιπρόσθετα έγινε προσδιορισμός της αντιοξειδωτικής ικανότητας των εκχυλισμάτων των φλουδιών με τη μέθοδο DPPH και του ολικού φαινολικού φορτίου με τη μέθοδο Folin-Ciocalteau. Όλα τα υπό μελέτη δείγματα ξηράνθηκαν σε λυοφιλοποιητή και εκχυλίστηκαν με 50% αιθανόλη σε αναλογίες 1 g ξηρής φλούδας/ 40 mL διαλύτη, 1 g ξηρής φλούδας /50 mL διαλύτη και 1 g ξηρής φλούδας /60 mL διαλύτη, Σκοπός των εκχυλίσεων ήταν να βρεθεί η βέλτιστη αναλογία της ξηρής φλούδας και του διαλύτη που θα οδηγούσε στην ανίχνευση όσο το δυνατόν περισσότερων πολυφαινολών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που παρουσιάζονται παρακάτω, την μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα παρουσιάζει για το πορτοκάλι το εκχύλισμα Orange 1/60 με τιμή 0,2 mmol TAE/g DP (Dry Peel), για την μπανάνα το εκχύλισμα Banana 1/60 με τιμή 0,09 mmol TAE/g DP και για το ρόδι το εκχύλισμα 1/60 με τιμή 0,6 mmol TAE/g DP.

Η μέθοδος  Folin-Ciocalteau έδειξε ότι τις υψηλότερες τιμές πολυφαινολικού φορτίου έχει για το πορτοκάλι το εκχύλισμα Oranage 1/40  με τιμή 41 mg GAE/g DP, για την μπανάνα το εκχύλισμα Banana 1/40 με τιμή 50 mg GAE/g DP και για το ρόδι  το εκχύλισμα Pomegranate 1/60 με τιμή 385 mg GAE/g DP.

Συμπερασματικά, η βέλτιστη αναλογία ξηρής φλόυδας ανα διαλύτη κρίθηκε η 1/40 για το πορτοκάλι και για την μπανάνα, ενώ για το ρόδι η αναλογία 1/60. Το μεγαλύτερο ολικό φαινολικό φορτίο παρουσίασε το δείγμα Pomegranate 1/60 όπως και την μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα.

Λίστα ανακοινώσεων Τμήματος Χημείας

Η λίστα ανακοινώσεων του Τμήματος Χημείας είναι:

Για εγγραφή στη λίστα στείλτε email στη διεύθυνση:

Για διαγραφή από τη λίστα στείλτε email στη διεύθυνση:


 Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Πρόσφατες ανακοινώσεις - Latest announces